Cayenne 42 International

BÅTFAKTA
L.ö.a 12,55
L.v.l 10,20
Bredd 2,70
Djup 1,70
Depl. 6.850
Köl (bly) 3.015 (44%)
Stor+genua 86 kvm
SRS (2012) 1,268
SRS utan spinn 1,226
Masthöjd 17,3
Konstruktör Håkan Södergren
Tillverkad 1982 - 1988
Antal tillvekade 121
Båtdatablad
"Svaret på den totala seglingsupplevelsen" menade Håkan Södergren att Cayennen skulle vara. Tillverkaren, Comfortbåtar, ville locka köpare med krav på extrema seglingsegenskaper. Båten "härstammar" från R8:an, med ett nedbyggt skrov, stort deplacement och låga fribord. Riggen är en tvåspridarrigg med backstag och genomgående mast.
Båten har fem kojplatser som så vitt jag förstår har fullängd och en delbåtar har inredd akterruff med ytterligare två kojer. Det finns toalett mellan salong och förpik och ståhöjden är 1,80.
Kvaliteten på bygget och inredningen sägs vara av skiftane (dålig?) kvalitet och enligt Curt Gelin har den "mäktiga seglingsegenskaper". Som vanligt är han inte konsekvent i sina omdömmen utan säger också att "den rätta seglingskänslan inte finns i denna båt".
Men snabb är den och om man vill segla den med bara fock borde det inte vara något problem utom i mycket lätta vindar.
Plus & Minus (i mitt perspektiv)
Plus
Bra och snabb seglare
Självslående fock
Pulpits och mantåg
Styv
Många kojplatser
Toalett
Inombordsmotor
Minus
Dubbla sittbrunnar(?)
Tung
Svårt att klara ensam
Kvaliteten
Får inte plats i Askvik
Priset - för dyr
Mätbrev om man vill segla med bara fock
Fundering
En stor och tung, ganska häftig båt. Lite väl tung för att klara att hantera själv. Gott om plats lär det finnas i alla fall. Priset ligger i dag mellan 265 och 485 tusen på Blocket (2012-02-20). Lite väl dyrt för mig. Den känns lite väl stor dessutom, inte minst för vikten. Massor med segel att hanter, nästan 90 kvm med genua och stor. Lätthanterad i den meningen att det inte krävs en massa folk på relingen och att den förmodligen kan seglas in och ut i hamnar även när vinden kommer från sidan. Knappast någon avdrift. FÖR STOR OCH TIUNG!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0