ELEVEN METRE ONE DESIGN

eller 11:MOD eller EMOD som den också kallas.
BÅTFAKTA
L.ö.a 10,30
L.v.l 8,20
Bredd 2,49
Djup 1,80
Depl. 1.620
Köl (bly) 725 (45%)
Stor+fock 42 kvm
Masthöjd 12
Konstruktör Ron Holland
Tillverkad 1991 - 1997
Elvan konstruerades för att bli en internationell entypsklass vilket den också blev. Stora klasser i främst Stockholm, San Francisco, Oslo och i Tyskland. Idag existerar den som entypsklass, så vitt jag vet, bara i Oslo. På SM och VM 1999 som seglades i Sandhamn deltog 29 respektive 37 båtar. Vid VM 2011 som gick i Norge var det med 23 båtar varav 18 var från Norge. En Svenks båt deltog. Om man tittar på deltagandet på Lidingö runt ser man följande:

2002                      2

2001                      7

2000                      8

1999                      15

efter 2001 har det som mest varit 4 startande 11:or. Klassen är alltså stendöd (åtminstone i Sverige).

Plus & Minus (i mitt perspektiv)
Plus
Bra och rolig seglare
Självslående fock
Priset?
Minus
Inget pentry
Svårt att hitta med bra segel
Fundering
Är detta nåt för mig, eller är den FÖR extrem?

Elva på Blocket

Så då kom det en anons på en "Elva" på Blocket i alla fall. Begärt pris är 135.000.
Den verkar ganska sunkig. Motorn är defekt, dåliga segel och ett par skador i aktern och däckkanten. Dessutom finns inte vagga och täckställning.
Det innebär att man behöver lägga ut c:à 60 - 80.000 till innan den blir något så när. Plus jobb. Det har också gjorts en del modifieringar på båten vilket innebär att man måste ha mätbrev om man vill segla SRS. Är det möjligt att segla upp till ett SRS på 1,31?
Jag har inte seglat nån Elva men det är säkert ganska mycket segling för pengarna. Svårt att värdera en sådan båt. Den kostade säkert en hel del för några år sedan men nu är klassen död i Sverige och  värdet  borde sjunkigt rejält. Skulle nog kunna tänka mig en sån om den är färdig att Kappsegla för runt 130' men den här båten vill man ju inte ge mer än max 70' för. Och det vill säkert inte säljaren höra talas om.
Frågan är också om Elva är rätt båt? Den har självslående fock, det är bra men den behöver antagligen en hel del "fläsk på railen" för att seglas optimalt, och det är inte så bra. Vore kul att testa i alla fall. Får väl kolla på en efter sjösättningarna.

Blogg om segling

Denna blogg skall handla om mitt seglarliv och om min båt.
Men jag har ju ingen båt?
Nej just det, så till att börja med får jag väl beskriva vad jag gör för att införskaffa en..
Vad ska jag då ha för båt? Det är den stora frågan just nu. Min båt skall användas till kappsegling och dagsegling, men jag vill ändå kunna övernatta om jag får lust eller måste transportsegla nån längre sträcka inför en kppsegling.
Överst på önskelistan står just nu en smaragd, men jag har också tittat på J/80 och "eleven metre one design". Det ska väl också sägas att prislappen ska vara <200'.
Just nu är det stiltje på båtmarknaden så jag får väl avvakta fram till mars då det tar fart på Blocket igen.
Är det någon som har tips om båttyp?

RSS 2.0